Żadne kluski z prosto wody. Knedle obtaczam w słodkiej skorupce. Są sto razy lepsze niż zwykłe

Dodano:
Knedle ze śliwkami w słodkiej skorupce Źródło: Shutterstock / Dar1930
Odkąd poznałam ten przepis, klusek nadziewanych owocami nie robię już inaczej. Słodka warstwa tartej bułki nadaje im chrupkości i doskonale komponuje się z kwaskowatymi owocami. Jeśli ktoś pyta mnie o zdanie, to właśnie jest niebo w gębie.

Kluski ziemniaczane z nadzieniem mogłabym jeść codziennie. Najsmaczniejsze są dla mnie te nadziewane śliwkami. Gdy brakuje świeżych owoców, sięgam po mrożone. Knedli nie podaję prosto z garnka, tylko obtaczam w bułce z masłem. Smakują jak smażone i wciąż są tak miękkie, że rozpływają się w ustach.

Jak zrobić knedle ze śliwkami w bułce tartej?

Praca składa się z kilku etapów, bo wszystkie elementy dania trzeba przygotować osobno. Najważniejsze jest ciasto, do którego warto użyć dobrych, świeżych ziemniaków. Choć lepienie klusek może być z początku wyzwaniem, kolejne sztuki robi się już sprawniej i szybciej. Potem zostaje tylko gotowanie, po czym kluski można obtaczać.

Przepis: Knedle ze śliwkami w bułce tartej

Kluski ziemniaczane nadziewane owocami w słodkiej skorupce z bułki i masła

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
50 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
50
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 1,2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 375 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,7 kg śliwek węgierek (ok. 50 sztuk)
  • 40 g masła
  • 150 g tartej bułki
  • 100 g brązowego cukru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie owocówZ umytych i osuszonych śliwek wyjmij pestki, jak najmniej nadkrawając miąższ.
  2. Robienie knedliOstudzone ziemniaki zmiel w maszynce do mięsa albo przepuść przez praskę. Dodaj mąkę i jajko, po czym szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego wałki o średnicy około 4 cm i pokrój na kawałki. Z każdego kawałka ciasta rób w dłoniach placuszek, nakładaj śliwkę i formuj okrągłe kluski, sklejając ciasto wokół owocu. Odkładaj je na deskę podsypaną mąką.
  3. Przygotowanie bułkiNa patelni rozgrzej masło, wsyp tartą bułkę i podsmażaj, aż się zrumieni. Ostudź i połącz z cukrem.
  4. Gotowanie i obtaczanieWkładaj knedle do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj 4-5 minut. Wyjmuj na ciepły półmisek postawiony na innym garnku z parującą wodą. Wciąż gorące knedle obtaczaj w bułce z cukrem i odkładaj na osobny talerz.

Czy do ciasta na knedle dodajemy mąkę ziemniaczaną?

Można użyć samej mąki pszennej, choć ciasto często przygotowuje się też z małą ilością tej ziemniaczanej (na przykład 2 łyżki na pół kilograma). To dobry pomysł zwłaszcza w przypadku młodych kartofli, które mają więcej wody, a mniej skrobi. Dodatek ten sprawdza się także w przypadku ciasta zagniecionego z twarogiem. Sięgam po niego również wtedy, gdy masa klei się do dłoni.

Mąki z ziemniaków można też użyć do podsypania ciasta, a ponadto do oprószenia owoców. Gdy są delikatne i mają dużo soku, knedle mogą przeciekać. Proszek wchłania nadmiar wody, zapewniając aksamitną konsystencję nadzienia. Podobnie działa w przypadku farszu słonego.

Z czym można zrobić knedle?

Te kluski są pyszne także z innym rodzajami farszu, zarówno w wersji deserowej, jak i wytrawnej.

Na słodko:

Do nadziewania knedli idealne są sezonowe owoce, takie jak truskawki, morele bez pestek cząstki jabłek, wydrylowane wiśnie, maliny, borówki amerykańskie czy czarne jagody. Drobne owoce nakłada się łyżeczką, a jeśli są kwaśne, do każdej porcji warto dosypać odrobinę cukru.

Na słono:

Popularne są również kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym, warzywnym i grzybowym. Do ich obtaczania należy użyć bułki z masłem bez cukru. Farsz trzeba dobrze rozdrobnić, a w jego skład mogą wchodzić na przykład:

  • mielone mięso wieprzowo-wołowe albo drobiowe z cebulą i czosnkiem,
  • kapusta kiszona duszona z grzybami,
  • grzyby leśne podsmażone z cebulą,
  • twaróg ze smażoną cebulą i skwarkami,
  • duszone pieczarki ze szczypiorkiem i żółtym serem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...