Żadne kluski z prosto wody. Knedle obtaczam w słodkiej skorupce. Są sto razy lepsze niż zwykłe
Kluski ziemniaczane z nadzieniem mogłabym jeść codziennie. Najsmaczniejsze są dla mnie te nadziewane śliwkami. Gdy brakuje świeżych owoców, sięgam po mrożone. Knedli nie podaję prosto z garnka, tylko obtaczam w bułce z masłem. Smakują jak smażone i wciąż są tak miękkie, że rozpływają się w ustach.
Jak zrobić knedle ze śliwkami w bułce tartej?
Praca składa się z kilku etapów, bo wszystkie elementy dania trzeba przygotować osobno. Najważniejsze jest ciasto, do którego warto użyć dobrych, świeżych ziemniaków. Choć lepienie klusek może być z początku wyzwaniem, kolejne sztuki robi się już sprawniej i szybciej. Potem zostaje tylko gotowanie, po czym kluski można obtaczać.
Przepis: Knedle ze śliwkami w bułce tartej
Kluski ziemniaczane nadziewane owocami w słodkiej skorupce z bułki i masła
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 50 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 50
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 1,2 kg ugotowanych ziemniaków
- 375 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 0,7 kg śliwek węgierek (ok. 50 sztuk)
- 40 g masła
- 150 g tartej bułki
- 100 g brązowego cukru
Sposób przygotowania
- Szykowanie owocówZ umytych i osuszonych śliwek wyjmij pestki, jak najmniej nadkrawając miąższ.
- Robienie knedliOstudzone ziemniaki zmiel w maszynce do mięsa albo przepuść przez praskę. Dodaj mąkę i jajko, po czym szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego wałki o średnicy około 4 cm i pokrój na kawałki. Z każdego kawałka ciasta rób w dłoniach placuszek, nakładaj śliwkę i formuj okrągłe kluski, sklejając ciasto wokół owocu. Odkładaj je na deskę podsypaną mąką.
- Przygotowanie bułkiNa patelni rozgrzej masło, wsyp tartą bułkę i podsmażaj, aż się zrumieni. Ostudź i połącz z cukrem.
- Gotowanie i obtaczanieWkładaj knedle do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj 4-5 minut. Wyjmuj na ciepły półmisek postawiony na innym garnku z parującą wodą. Wciąż gorące knedle obtaczaj w bułce z cukrem i odkładaj na osobny talerz.
Czy do ciasta na knedle dodajemy mąkę ziemniaczaną?
Można użyć samej mąki pszennej, choć ciasto często przygotowuje się też z małą ilością tej ziemniaczanej (na przykład 2 łyżki na pół kilograma). To dobry pomysł zwłaszcza w przypadku młodych kartofli, które mają więcej wody, a mniej skrobi. Dodatek ten sprawdza się także w przypadku ciasta zagniecionego z twarogiem. Sięgam po niego również wtedy, gdy masa klei się do dłoni.
Mąki z ziemniaków można też użyć do podsypania ciasta, a ponadto do oprószenia owoców. Gdy są delikatne i mają dużo soku, knedle mogą przeciekać. Proszek wchłania nadmiar wody, zapewniając aksamitną konsystencję nadzienia. Podobnie działa w przypadku farszu słonego.
Z czym można zrobić knedle?
Te kluski są pyszne także z innym rodzajami farszu, zarówno w wersji deserowej, jak i wytrawnej.
Na słodko:
Do nadziewania knedli idealne są sezonowe owoce, takie jak truskawki, morele bez pestek cząstki jabłek, wydrylowane wiśnie, maliny, borówki amerykańskie czy czarne jagody. Drobne owoce nakłada się łyżeczką, a jeśli są kwaśne, do każdej porcji warto dosypać odrobinę cukru.
Na słono:
Popularne są również kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym, warzywnym i grzybowym. Do ich obtaczania należy użyć bułki z masłem bez cukru. Farsz trzeba dobrze rozdrobnić, a w jego skład mogą wchodzić na przykład:
- mielone mięso wieprzowo-wołowe albo drobiowe z cebulą i czosnkiem,
- kapusta kiszona duszona z grzybami,
- grzyby leśne podsmażone z cebulą,
- twaróg ze smażoną cebulą i skwarkami,
- duszone pieczarki ze szczypiorkiem i żółtym serem.